Button Text
Terug naar home
Journal

Hoe het agrarisch systeem de mens en aarde voedt

Het voedselsysteem van de toekomst zorgt voor een rijkdom aan biodiversiteit, heeft een positieve impact op ons klimaat, produceert goede voeding en draagt bij aan een gezond leven. Zo ver zijn we nu (nog) niet.

Luister dit artikel
Bij elk artikel vind je nu een audioversie, ingesproken door een AI-gestuurde kloon van mijn eigen stem.
Afspelen
>

Het voedselsysteem van de toekomst zorgt voor een rijkdom aan biodiversiteit, heeft een positieve impact op ons klimaat, produceert goede voeding en draagt bij aan een gezond leven. Zo ver zijn we nu (nog) niet. Ons huidige voedsysteem kent diverse systeemfouten. Huidige monoculturen zijn bijvoorbeeld heel kwetsbaar voor ziekten en plagen. Juist om dat te voorkomen gebruiken boeren pesticiden, terwijl we weten dat veel pesticiden de bodem schaden en slecht zijn voor onze gezondheid. Het meeste land wordt nu gebruikt voor veeteelt. Dat kost enorm veel ruimte waar we niet biologisch kunnen boeren, wonen, wateropslaan, energieopwekken of natuur en recreatie kan zijn. Ook wordt een groot deel van het agrarische systeem gedomineerd door financiers, toeleveranciers (erfbetreders), afnemers die schaal vergroting stimuleren.

We zullen om dit te veranderen ingesleten routes moeten verleggen en dominante businessmodellen veranderen. Steeds meer pioniers maar ook gevestigde partijen gooien het roer om. Het zijn uitdagende tijden van boeren protesten, inflatie, hoge energieprijzen, arbeidstekort: een perfect storm. Wat zijn de eerste stappen die maken dat het systeem gaat veranderen?

Stank en Strijd Lees meer op BBNVARA

In deze Zembla-aflevering wordt des te duidelijker ons voedselsysteem anders moet, niet alleen voor dier en natuur, maar juist ook voor onze eigen gezondheid.

Summerschool Voedseltrends Lees meer op Schuttelaar

Duurzaam, gezond en eerlijk voedsel staat meer in de spotlight dan ooit tevoren. We staan aan de vooravond van grote veranderingen. Schuttelaar Partners organiseert 4 masterclasses over deze ontwikkelingen.

01

Overige journals

Ik schrijf regelmatig een journal over wat mij beweegt. Dit zijn vaak reflecties op de huidige uitdagingen voor organisaties  bezien vanuit een natuurlijk perspectief.
AI-gegeneerd
Journal

Het natuurlijke verloop van ons leven laat een grote erfenis achter

Het verhaal onderzoekt de immense hoeveelheid afval die we produceren tijdens geboorte, operaties en in de laatste levensfase, en reflecteert op hoe de natuur deze cycli op een efficiënte en circulaire manier beheert. Terwijl wij plastic en ander afval achterlaten, recyclet de natuur alles, van afgevallen bladeren tot dode zeedieren, zonder verspilling. Dit contrast roept op tot heroverweging van onze eigen impact op de aarde. De natuur biedt ons een blauwdruk om duurzamer met ons afval om te gaan. Het is tijd om te leren van deze natuurlijke processen en onze levenscyclus meer in balans te brengen met die van de natuur.
AI-gegeneerd
Journal

een pleit voor ander leiderschap: ‘Er zou meer respect voor twijfel moeten komen’

Springtij komt er weer aan, het driedaagse evenement op Terschelling waar met een programma vol sprekers, workshops en excursies wordt nagedacht over een mooier, schoner en gezonder Nederland. Change Inc. sprak met directeur Katinka Abbenbroek over bewegen en dillema’s: “We hebben behoefte aan leiders die zeggen: ik weet het nog niet.”
AI-gegeneerd
Journal

We hebben dappere leiders nodig

Ik geloof dat leiderschap draait om verbinding, reflectie en zelfonderzoek. Onlangs ben ik hierover geïnterviewd door Tom Reijner van Berghauser Pont.