Het voedselsysteem van de toekomst zorgt voor een rijkdom aan biodiversiteit, heeft een positieve impact op ons klimaat, produceert goede voeding en draagt bij aan een gezond leven. Zo ver zijn we nu (nog) niet. Ons huidige voedsysteem kent diverse systeemfouten. Huidige monoculturen zijn bijvoorbeeld heel kwetsbaar voor ziekten en plagen. Juist om dat te voorkomen gebruiken boeren pesticiden, terwijl we weten dat veel pesticiden de bodem schaden en slecht zijn voor onze gezondheid. Het meeste land wordt nu gebruikt voor veeteelt. Dat kost enorm veel ruimte waar we niet biologisch kunnen boeren, wonen, wateropslaan, energieopwekken of natuur en recreatie kan zijn. Ook wordt een groot deel van het agrarische systeem gedomineerd door financiers, toeleveranciers (erfbetreders), afnemers die schaal vergroting stimuleren.
We zullen om dit te veranderen ingesleten routes moeten verleggen en dominante businessmodellen veranderen. Steeds meer pioniers maar ook gevestigde partijen gooien het roer om. Het zijn uitdagende tijden van boeren protesten, inflatie, hoge energieprijzen, arbeidstekort: een perfect storm. Wat zijn de eerste stappen die maken dat het systeem gaat veranderen?
Stank en Strijd Lees meer op BBNVARA
In deze Zembla-aflevering wordt des te duidelijker ons voedselsysteem anders moet, niet alleen voor dier en natuur, maar juist ook voor onze eigen gezondheid.
Summerschool Voedseltrends Lees meer op Schuttelaar
Duurzaam, gezond en eerlijk voedsel staat meer in de spotlight dan ooit tevoren. We staan aan de vooravond van grote veranderingen. Schuttelaar Partners organiseert 4 masterclasses over deze ontwikkelingen.